nieuws

Grote zorgen over de kwaliteit van de kinderopvang

SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft deze week Kamervragen gesteld naar aanleiding van een internetonderzoek onder 14.000 ouders, waaruit blijkt dat er veel ontevredenheid is over de kwaliteit van de buitenschoolse opvang. Uit deze zogenaamde Nationale Crèche Test bleek dat één op de zes ouders vinden dat de hygiëne, de sanitaire voorzieningen en de mogelijkheden om buiten te spelen bij de buitenschoolse opvang onvoldoende zijn. Ook hebben veel ouders zorgen over de sfeer, de veiligheid en het pedagogisch beleid van deze opvang.

Gesthuizen: “De gebrekkige kwaliteit van de buitenschoolse opvang komt door de enorme groei van de vraag naar opvang. Deze is explosief gestegen sinds basisscholen verplicht zijn dit voor hun leerlingen te regelen. Het gevolg is een groot tekort aan ruimte en personeel. Ruim 20.000 kinderen staan op een wachtlijst. Als noodmaatregel zet men dan soms kinderen na schooltijd bij elkaar in ruimtes die daarvoor niet zijn geschikt, zoals een schoollokaal waar de tafels en stoelen nog in staan. Kinderen kunnen daar niet spelen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van de opvang.”

De SP had eerder al Kamervragen gesteld naar aanleiding van berichten dat de GGD’s de inspectie op de kinderopvang niet meer aankunnen. Staatssecretaris Dijksma gaf toen aan met de GGD's en gemeenten te zullen gaan praten. Gesthuizen: "Mede door deze druk van de SP is ze nu bereid om 3 miljoen euro extra investeren in de controle op de kwaliteit. Helaas is het in veel gevallen dus wel te laat. Wanneer één op de zes ouders aangeeft zich grote zorgen te maken over de opvang dan is er een serieus probleem." Extra controle is volgens de SP een goed begin, maar het echte werk moet dan natuurlijk nog beginnen. De SP wil dat er duidelijke wettelijke kwaliteitseisen voor de kinderopvang komen. Die zijn er nu niet. Het kabinet gelooft in zelfregulering door de branche. Gesthuizen: "Op deze manier zijn kind en ouders de dupe. Om dat te voorkomen moeten de inspectiecontroles op de buitenschoolse opvang tijdelijk worden verscherpt en maatregelen worden genomen om de opleidingen voor het belangrijke beroep van kinderleidster te verbeteren.”

Gesthuizen is ook altijd tegen het plan geweest om scholen te verplichten de buitenschoolse opvang voor kinderen te regelen. Gesthuizen: “De wettelijke verplichting voor scholen heeft voor veel onvrede geleid bij schooldirecteuren en leraren. Zij krijgen immers al genoeg op hun bordje. Nu zijn zij verplicht iets te regelen, terwijl zij niets kunnen doen als er gebrek is aan geschikte ruimtes of aan opgeleide leidsters. Dat blijft een rare gang van zaken.’