nieuws

SP-senator Smaling als verkiezingswaarnemer naar Kenia

Eerste Kamerlid Eric Smaling van de SP is van 20 tot 31 december in Kenia als waarnemer bij de presidents- en parlementsverkiezingen. Hij bezoekt de hoofdstad Nairobi en de stad Kisii in het zuidwesten, waar hij eerder woonde en werkte.

Smaling treedt op als ‘short-term’ waarnemer in Kenia bij de stembusgang op 27 december. In 2002 werd Mwai Kibaki gekozen als opvolger van president Daniel Arap Moi. Na 5 jaar heeft Kenia prima economische groeicijfers, maar het land kent nog steeds extreme armoede en forse bevolkingsgroei.

De Europese Unie is sinds november al actief met langere termijn staf. Op 20 december vertrekken de waarnemers die direct zullen toezien op de verkiezingen zelf. Na 2 dagen briefing in Nairobi worden de waarnemers verspreid over het land. Smaling wordt gepost in het zeer dichtbevolkte Kisii, ten zuiden van het Victoriameer. Hij heeft daar in het verleden gewoond en gewerkt en kent de mores.

President Kibaki (een Kikuyu van de grootste stam van het land, rond Mount Kenya) loopt hard in op oppositieleider Raila Odinga, de zoon van de grote tegenstrever ooit van de vader des vaderlands, Jomo Kenyatta. Odinga is een Luo, ook een zeer grote bevolkingsgroep van rond het Victoriameer. De Luo’s hebben een missie na Kenyatta, Moi en Kibaki, zij vinden dat zij aan de beurt zijn om de president te leveren.

Voor deze website houdt Eric Smaling een dagboek bij van zijn belevenissen.

Betrokken SP'ers