nieuws

Gehandicapten en ouderen betalen prijs voor fouten overheid (video)

Het innen van een nieuwe eigen bijdrage voor bewoners van zorginstellingen gaat gewoon door, ondanks alle fouten en uitvoeringsproblemen bij de overheid. Niet omdat staatssecretaris Bussemaker principieel vindt dat dit moet gebeuren. Zij zei te begrijpen dat veel ouderen, chronisch zieken en gehandicapten in de problemen komen als ze tussen 150 en 300 procent meer moeten gaan betalen. Maar helaas, “onze computer kan het niet aan.” SP-woordvoerder Agnes Kant viel haar daarop aan: “Dit is echt het toppunt van bureaucratie en falende overheid. Kwetsbare mensen worden ondergeschikt gemaakt aan een computersysteem. Gekker moet het niet worden.”

Veel bewoners van zorginstellingen houden door de nieuwe berekening van hun eigen bijdrage nog maar heel erg weinig geld over. Ook krijgen zij niet de tijd om hun uitgavenpatroon aan te passen aan de nieuwe situatie. De SP heeft de afgelopen drie weken meer dan 600 meldingen gekregen over de gevolgen van deze regeling voor mensen. Het verslag hiervan is vanmiddag tijdens het overleg aangeboden aan de staatssecretaris, samen met 1200 handtekeningen die een aantal jonge gehandicapten en een moeder van een gehandicapt kind verzameld hebben. Ook zij protesteren tegen de gang van zaken.

Agnes Kant heeft al eerder voorgesteld de nieuwe bijdrage in fases in te voeren en er voor te waken dat mensen niet onder een aanvaardbaar minimum komen. Nu gaandeweg duidelijk is geworden dat er fouten zijn gemaakt door de overheid bij het vaststellen van de hoogte van de eigen bijdrage, bepleitte Kant vandaag om het geld pas te gaan innen als de fouten zijn hersteld. Nu moeten mensen eerst een hele hoge bijdrage betalen omdat de overheid foute bedragen heeft berekend. Ook zijn zij afhankelijk van diezelfde overheid voor de termijn waarop ze het eventueel teveel betaalde geld weer terug krijgen. Hoewel een brede meerderheid in de Kamer, waaronder alle regeringspartijen, vandaag de SP steunden, zei Bussemaker dat zij niet kan ingrijpen. Het computersysteem kan de wens van de kamer niet verwerken, beweerde zij.

Het overleg is afgesloten met de toezegging van de staatssecretaris dat zij morgen de Kamer informeert over de (on)mogelijkheden van een overgangsregeling. De Kamer zal hier naar verwachting morgen met Bussemaker verder over debatteren.

Drie bewoners van Het Dorp en een moeder van een gehandicapte dochter boden een petitie aan in de Tweede Kamer. Bekijk een interview dat Agnes Kant met hen had: