nieuws

Pleegkinderen mogen niet boeten voor financieringstekort

De SP heeft voorkomen dat 113 kinderen op straat komen te staan. Het gaat om pleegkinderen die wegens financieringsproblemen voor het eind van dit jaar hun pleeggezin moeten verlaten.

Op aandringen van SP-Kamerlid Marianne Langkamp heeft minister Rouvout (Jeugd en Gezin) beloofd dat de kinderen in ieder geval een dak boven hun hoofd houden. Hij kon echter niet garanderen dat deze kinderen in hun huidige pleegezin mogen blijven.

Langkamp: “Het is schandalig dat 113 pleegkinderen hun huidige pleeggezin uit moeten. Een verandering van plek is een uiterst ingrijpende gebeurtenis voor deze kinderen. Het is onbegrijpelijk dat de minister niet wil toezeggen dat deze kinderen gewoon in hun huidige pleegezin kunnen blijven.”

Langkamp sprak de minister hier al eerder op aan, maar toen verwees hij naar de provincies. Die zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdzorg. De provincies hebben het probleem echter niet kunnen oplossen, zo is gebleken. “En nu verwijst hij weer naar de provincies. Ik ben er niet gerust op en heb de minister opgeroepen dit probleem samen met de provincies op te lossen”, zegt zij.

Het gaat om kinderen met een handicap of kinderen van ouders met een handicap. Zij krijgen pleegzorg via de William Schrikker Groep, een landelijke instelling die gespecialiseerd is in de hulp aan deze kinderen. Volgens die organisatie zijn kinderen met een handicap juist gebaat bij aandacht van vaste opvoeders. Zij hebben veel persoonlijke zorg nodig die aangepast is op de mogelijkheden en beperkingen van het kind. In een gezin met steeds dezelfde personen om zich heen is daar de beste kans op.

"Wij zullen er bovenop blijven zitten om te kijken wat er met deze 113 kinderen gaat gebeuren," aldus Langkamp. "Wij vinden dat de minister wel degelijk een verantwoordelijkheid heeft. Als blijkt dat deze kinderen naar een andere plek moeten, zal de SP de minister hierover op het matje roepen.”