nieuws

Internationale Solidariteit: Richt hulp meer op arme landen

De Nederlandse ontwikkelingshulp moet veel meer worden geconcentreerd op de allerarmste landen in de wereld. Dat is één van de 65 voorstellen die de SP vandaag lanceert voor een beter ontwikkelingsbeleid. Tweede Kamerlid Ewout Irrgang: “Zuid-Afrika is 54 keer rijker dan Sierra Leone, maar dat laatste land geven we geen directe hulp en het eerste wel. Dat moet andersom.” Een ander voorstel is het stoppen met Europese ontwikkelingshulp. In de notitie ‘Een betere wereld begint nu’ zet de SP haar visie uiteen op een beter Nederlands beleid voor internationale solidariteit. Er staan voorstellen in voor democratisering van internationale instituties, betere en eerlijke handel en betere financiering. Volgende week behandelt de Tweede Kamer de begroting Buitenlandse Zaken en ontwikkelingssamenwerking.

Landen als Zuid-Afrika, Egypte en Colombia die niet tot de allerarmste landen behoren, krijgen wel directe Nederlandse hulp. Veel armere landen in Afrika ontvangen niets. Zeventien van de drieëndertig ‘partnerlanden’ van Nederland behoren zelfs niet tot de groep van vijftig allerarmste landen in de wereld. Irrgang: “De SP wil de Nederlandse hulp sterk concentreren waar de nood het hoogst is, dan moeten we dus kiezen voor de allerarmste landen.”

De SP noemt Europese ontwikkelingshulp overbodig. Nederland geeft behalve direct hulp ook veel multilaterale hulp via de VN. Irrgang: “Europese ontwikkelingshulp dient vaak meer de belangen van Europa dan die van ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld op het gebied van terrorisme of migratie. Nederland moet of direct hulp geven of multilateraal via de VN.”

Verder pleit de SP voor beëindiging van de het zogenaamde medefinancieringstelsel. Dit is de onder minister Van Ardenne ingevoerde vorm van marktwerking in de ontwikkelingssamenwerking. Organisaties die subsidie krijgen, moeten een kwart van hun inkomsten uit giften halen. “Dit leidt tot hoge uitgaven voor reclames en andere PR om maar voor subsidie in aanmerking te komen,” stelt Irrgang. “Dat geld kan beter aan ontwikkelingshulp zelf worden besteed."