nieuws

Europa moet van ons strafrecht afblijven

De Europese Commissie stelt voor om de synthetische drug 1-benzylpiperazine in alle lidstaten van de Europese Unie strafbaar te stellen. Daarmee zou de EU voor het eerst lidstaten dwingen hun nationaal strafrecht aan te passen op het gebied van drugs. Een voor Nederland gevaarlijk precedent.

1-benzylpiperazine is een synthetische drug waarvan de effecten vergelijkbaar zijn met die van ecstasy. In sommige lidstaten is de drug legaal, in anderen verboden. Nederland heeft ervoor gekozen het onder de medicijnenwet te laten vallen, waardoor het niet vrijelijk verkocht mag worden.

De SP is er fel op tegen dat de EU lidstaten, waaronder dus Nederland, worden gedwongen een drug strafbaar te maken. SP-Europarlementariƫr Kartika Liotard: "Drugsbeleid op Europees niveau ligt voor Nederlanders -terecht- zeer gevoelig. De beslissing om een bepaalde drug strafbaar te maken moet absoluut de verantwoordelijkheid van de lidstaten blijven. Als het parlement dit voorstel van de Commissie steunt zegt het feitelijk dat drugsbeleid een Europese zaak is. Dat is voor ons onaanvaardbaar."

De SP heeft samen met GroenLinks amendementen ingediend om de verplichting van lidstaten de drug strafbaar te maken uit het voorstel te halen.