nieuws

Structurele wachtlijsten voor kinderen in nood onacceptabel

SP-woordvoerder jeugdzaken Marianne Langkamp heeft vandaag minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) gevraagd om uit te leggen waarom in Limburg een groeiend aantal kinderen wacht op een plaats in een pleeggezin. Deze kinderen, allemaal jonger dan 11 jaar, wachten langer dan negen weken, de tijd die maximaal aanvaardbaar wordt gevonden. De lijst met kinderen die niet terecht kunnen bij pleeggezinnen groeit met 20 kinderen per maand. Steeds vaker duiken nieuwe berichten op over problemen met de opvang van zeer kwetsbare kinderen.

Langkamp: “Steeds vaker moeten steeds meer kinderen meer dan twee maanden in een situatie leven die niet goed voor ze is. We moeten snel ingrijpen, te beginnen door voldoende structureel budget beschikbaar te stellen en extra hulpverleners te werven.”

De problemen rond de jeugdopvang en pleegzorg stapelen zich al weer een tijdje op. Onlangs bleken ook in Zeeland kinderen te moeten wachten op hulp en kwamen er berichten dat in Rotterdam, Amsterdam en Groningen de vraag naar jeugdzorg sterker is gegroeid dan verwacht werd. De koepelorganisaties van jeugdzorginstellingen (MO groep) heeft aangegeven dat er grote tekorten aan zorgverleners zijn. Deze kunnen de komende jaren verder oplopen. Ook de jeugd-GGZ, dat kinderen met psychische problemen helpt, kampt met wachtlijsten en te weinig geld.

Langkamp: “De veiligheid van kinderen op lichamelijk en geestelijk gebied is in het geding. Groeiende wachtlijsten en structureel te krappe budgetten zijn daarom onacceptabel. Minister Rouvoet moet snel duidelijk maken hoe hij de problemen gaat oplossen.”