nieuws

Geschillencommissie moet zorgen voor compensatie reiziger bij overboeking

Op verzoek van SP-Kamerlid Harry van Bommel gaat verkeersminister Camiel Eurlings zich in Europa inzetten voor een onafhankelijke geschillencommissie voor de luchtvaart. Deze zal moeten controleren of luchtvaartmaatschappijen zich houden aan de regels voor bijvoorbeeld compensatie bij overboekingen van vluchten. Momenteel worden reizigers nog te makkelijk gedupeerd.

Eind juli konden tientallen reizigers niet mee op een vlucht van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM naar Paramaribo, doordat de reisorganisatie teveel tickets verkocht had. Aangezien deze vluchten vaak volgeboekt zijn, konden sommige reizigers pas zes dagen later vertrekken. Ze konden niets anders dan afwachten en werden dus flink gedupeerd.

Van Bommel: "Ik vind dat zo niet met mensen gesold kan worden. Er zijn wel Europese regels hoe omgegaan moet worden met overboekingen, maar dit kon de ellende voor deze reizigers niet voorkomen. Er wordt nog veel te makkelijk omgesprongen met overboekingen omdat het voor de maatschappij te weinig consequenties heeft. Ik wil dat reizigers voortaan bij een onafhankelijke geschillencommissie terecht kunnen, dat beoordeelt of een maatschappij echt alles doet om de reizigers snel de lucht in te krijgen en voor een juiste compensatie zorgt."