nieuws

SP krijgt aardige oosterburen

Sinds zaterdag heeft de SP er aardige oosterburen bij. In Berlijn werd feestelijk de oprichting van de nieuwe partij ‘Die Linke’ gevierd. Daarin gaan de vooral in Oost-Duitsland populaire Linkspartei.PDS en het in West-Duitsland actieve Kiezersalternatief voor sociale gerechtigheid (WASG) samen. De nieuwe partij heeft al een gezamenlijke fractie in de Duitse Bondsdag en is in opiniepeilingen na Christen-Democraten en Sociaal-Democraten nu de derde partij van het land.

Namens de SP feliciteerden partijsecretaris Hans van Heijningen en senator Tiny Kox de nieuwe buren, met wie de SP samenwerkt in onder andere het Europese Parlement en de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Met toespraken van onder meer Gregor Gysi (ex-PDS) en Oscar LaFontaine (oud-partijvoorzitter van de sociaaldemocratische SPD) beklonken de leden van beide partijen hun samengaan. Aan de fusie is enkele jaren gewerkt. Nu heeft Duitsland voor het eerst sinds de oprichting van de Bondsrepubliek een sterke politieke formatie links van de regerende sociaal-democraten. Blijkens opiniepeilingen is de populariteit van de nieuwe partij groeiende en zijn ‘Die Linke’ nu groter dan de liberale FDP en de Groenen.

Partijvoorzitter Lothar Bisky komt binnenkort naar Nederland op uitnodiging van Jan Marijnissen. Samen met enkele andere Europese partijleiders bespreken zij dan hoe moderne socialistische partijen meer van elkaar kunnen leren en beter samen kunnen optrekken om meer resultaat te halen uit hun activiteiten. In Berlijn maakte de voorzitter van ‘Die Linke’ duidelijk zelf veel inspiratie uit de successen van zijn Nederlandse politieke buren te halen. In de afgelopen jaren is er over en weer veel contact geweest. Beide partijen zien het belang van een aansprekende linkse partij bij de buren.