nieuws

Kamerlid SP naar Peru voor verbod op clusterbommen

Tweede Kamerlid Krista van Velzen van de SP maakt deel uit van de officiële Nederlandse delegatie die volgende week in Peru deelneemt aan de internationale clusterbomconferentie. Het doel van de bijeenkomst is om een internationaal verbod op clusterwapens dichterbij te brengen. Naast Van Velzen bestaat de delegatie uit vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Van Velzen: “Het is hoog tijd dat Nederland stappen gaat zetten en zelf aankondigt geen clustermunitie meer te zullen gebruiken.”

Clusterbommen vallen boven de grond uiteen in vele kleinere bommen die over een groot oppervlakte verspreid worden. Een gedeelte van deze submunitie explodeert niet meteen en blijft als een soort landmijnen liggen. Naar schatting is 98% van alle slachtoffers van clusterbommen burger, concludeerde Handicap International in een recent rapport. Door het gebruik van meer dan 360 miljoen stuks submunitie wereldwijd zouden inmiddels meer dan 100.000 burgerslachtoffers zijn gevallen.

De Noorse minister Store van Buitenlandse Zaken nam het initiatief om tot een internationaal verbod te komen op deze wapens. Inmiddels hebben 46 landen zich aangesloten. De Nederlandse regering en een Kamermeerderheid hebben tot nu toe elk voorstel verworpen om de eigen voorraad clustermunitie te vernietigen en een moratorium op gebruik in te stellen. Van Velzen pleit al jaren voor een verbod, te beginnen in Nederland, en diende onlangs een initiatiefwet in. “Er zou geen alternatief zijn voor dit type wapen. Dat slechts weinig landen deze munitie actief gebruiken zou toch een teken moeten zijn dat het zeer wel mogelijk is een krijgsmacht ook zonder deze wapens te laten functioneren.”

Van Velzen zal van 23 tot en met 25 mei de Lima Conference on Cluster Munitions bijwonen in Lima, Peru. Ze zal daar proberen het internationale netwerk te versterken dat werkt aan het verbod. Ook wil zij de Nederlandse delegatie ertoe bewegen een helder standpunt in te nemen en eindelijk duidelijke steun te geven aan een nationaal en internationaal verbod.

Van Velzen: “Het is tien jaar na het Verdrag van Ottawa, waarin een internationaal verbod op landmijnen is geregeld. Hoog tijd om nu de clusterbom, die in effect weinig van dit wapen verschilt, ook te verbieden. Dat zal heel wat leed onder burgers voorkomen.”