nieuws

EP wil gezondheidszorg tóch in de Dienstenrichtlijn

De fractie van de Socialistische Partij in het Europees Parlement is geschokt door de stemming in de Commissie Interne Markt vandaag over het rapport van parlementslid Vergnaud over de gevolgen van het uitsluiten van gezondheidsdiensten uit de dienstenrichtlijn. Een kleine meerderheid stemde in met een amendement dat de Europese Commissie oproept gezondheidsdiensten terug onder de dienstenrichtlijn te brengen.

Het was juist op voorstel van SP-europarlementariër Kartika Liotard dat gezondheidsdiensten op 14 februari 2006 uit de Dienstenrichtlijn werd gestemd, na zware protesten van vakbonden en NGO´s. Als rapporteur over dit onderwerp voor de Commissie Milieu en Volksgezondheid schreef zij een bijzonder kritisch advies over het voorstel van Commissaris Bolkestein, dat brede steun kreeg binnen en buiten het parlement.

Liotard: "We hebben ontzettend zwaar gevochten om de gezondheidsdiensten buiten de dienstenrichtlijn te houden. Onze gezondheidszorg is veel te belangrijk om bloot te stellen aan onbeperkte Europese marktwerking. Ik vind het dan ook onacceptabel hoe nu een kleine meerderheid van de commissie Interne Markt probeert een democratisch genomen beslissing van het volledige parlement probeert terug te draaien."

Liotard roept al haar collega´s op bij de plenaire vergadering in mei tegen het rapport Vergnaud te stemmen, of het in ieder geval dusdanig te amenderen dat de schadelijke elementen er uit zijn. Zijzelf zal hiertoe ook amendementen indienen.