nieuws

SP: geen Europese marktwerking in de gezondheidszorg

De fractie van de SP in het Europees Parlement verzet zich tegen vanuit Europa opgelegde marktwerking in de gezondheidszorg. Onder het mom van het bevorderen van patiëntenmobiliteit wordt vanuit verschillende instellingen druk uitgeoefend om de sector gezondheidszorg alsnog onder de regels van de interne dienstenmarkt te laten vallen.

SP-europarlementariër Kartika Liotard zal zich vandaag in de plenaire vergadering verzetten tegen pogingen om via een achterdeur alsnog Europees markwerking in de gezondheidszorg af te dwingen: "Ik was zelf auteur van het amendement waarmee het Europees Parlement besloot om gezondheidszorg uit te sluiten van de Europese Dienstenrichtlijn. Het zou onacceptabel zijn als nu een reëel bestaand probleem, dat van grensoverschrijdende patiëntenmobiliteit, wordt misbruikt om die duidelijke uitspraak van het parlement alsnog ongedaan te maken. Patiëntenmobiliteit en het vrij verkeer van commerciële gezondheidsdiensten worden veel te vaak door elkaar gehaald, terwijl het eerste een recht is en het tweede een bedreiging voor nationale gezondheidsstelsels."

Liotard zal reageren op een schriftelijke vraag van de PPE-fractie, waarin de Commissie wordt verzocht om communautaire maatregelen ten opzichte van de gezondheidszorg. In de Commissie Milieu en Volksgezondheid in het parlement is Liotard woordvoerder namens de fractie van verenigd Links op dit onderwerp.