nieuws

Onthulling wapenschandaal bevestigt noodzaak aanscherping vergunningplicht

De wetgeving op doorvoer van wapens en onderdelen moet stevig aangescherpt. Dit stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen in reactie op antwoorden van minister Bot, die een SP-onthulling bevestigt dat 91 containers met tankonderdelen via Nederland zijn doorgevoerd naar Eritrea. "Nederland laat veel wapens zomaar passeren. Het is echt de hoogste tijd om de doorvoer van alle wapens vergunningplichtig te maken."

De SP had, na onderzoek in samenwerking met de Campagne tegen Wapenhandel, opheldering gevraagd aan minister Bot. Die erkende dat Belgische autoriteiten containers vol tankonderdelen viereneenhalf jaar lang vast hadden gehouden in de haven van Antwerpen, maar dat ze via Nederland toch de bestemming Eritrea hebben bereikt. Het Afrikaanse land ligt in een spanningsgebied en er gold op dat moment een wapenembargo. Er werd in 2003 toestemming gegeven om de onderdelen naar Nederland te verschepen, mits deze in de haven van Rotterdam gelost zouden worden. De opsporingsdienst FIOD-ECD was echter niet tijdig ter plaatse en het schip vertrok naar Eritrea. Dat heeft in de afgelopen maanden tanks, waar de onderdelen voor bestemd waren, ingezet om de VN-bufferzone met Ethiopië binnen te dringen.

Eritrea heeft alleen T 54 tanks en de containers uit Nederland bleken daar onderdelen voor te bevatten. Van Velzen: "Het belang van dit wapentransport blijkt ook uit de hoog oplopende spanningen in de Hoorn van Afrika. Eritrea is met deze tanks de door de VN gedemilitariseerde zone binnengetrokken. En Ethiopië is op eerste Kerstdag Somalië binnengevallen, waar Eritrea de Unie van Islamitische Rechtbanken zou hebben bewapend."

"De schuld aan enkele ambtenaren van de FIOD-ECD geven, is veel te gemakkelijk," vindt Van Velzen. "De SP laat de zaak er niet bij zitten, we gaan actie ondernemen om te zorgen dat Nederland veel strenger gaat optreden tegen wapenhandelaren die conflictgebieden volstorten met wapentuig."

Betrokken SP'ers