nieuws

Steun actie toegankelijkheid geneesmiddelen in derde wereld

De Nederlandse regering moet landen die goedkopere versies van gepatendeerde geneesmiddelen produceren alle steun geven. SP-Tweede Kamerleden Agnes Kant en Ewout Irrgang willen het farmaceutisch concern Novartis oproepen haar rechtszaak tegen de Indiase patentwetgeving in te trekken. Ook vinden zij dat de Amerikaanse regering haar bemoeienissen met de Thaise productie van goedkope generieke geneesmiddelen stop moet zetten. De SP’ers vragen de ministers Hoogervorst en Van Aardenne hierop actie te ondernemen. Wanneer Novartis en de regering van de VS gelijk krijgen zullen miljoenen mensen uit de derde wereld geen toegang meer hebben tot betaalbare generieke geneesmiddelen.

Volgens het TRIPS-verdrag van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) moeten alle ontwikkelingslanden de strenge westerse patentwetgeving invoeren. Het doel, patentbescherming, moet wel in verhouding staan met andere rechten zoals toegankelijkheid van de zorg. Daarom is er enige speelruimte in de TRIPS ingebouwd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan deze speelruimte in nationale wetgeving in te bouwen. Een van de problemen is dat farmaceutische bedrijven, nogal eens gesteund door de regering van de VS, dergelijke initiatieven dwarsbomen. Zo heeft Novartis een proces aangespannen tegen de Indiase patentwetgeving voor medicijnen.

Generieke middelen

Generieke geneesmiddelen zijn kopieën van merkgeneesmiddelen die na het verlopen van het patent van het oorspronkelijke merkgeneesmiddelen door andere bedrijven mogen worden nagemaakt. Het grootste voordeel is dat ze goedkoper zijn, doordat de producent van het generieke middel geen kosten meer heeft voor onderzoek en ontwikkeling van het middel.

India

India is de belangrijkste producent van goedkope generieke geneesmiddelen. Sinds 2005 moet India zich aan de TRIPS-akkoorden houden, zij heeft wel in haar wetgeving waarborgen ingebouwd overeenkomstig de speelruimte van het TRIPS-verdrag. Novartis heeft nu een rechtzaak aangespannen nadat India in januari 2006 een patent op een leukemiemiddel van Novartis weigerde, het betrof een kleine verbetering aan het middel. Niet enkel stelt Novartis de weigering van dit patent aan de orde, maar tegelijk de hele Indiase patentwet, waardoor de productie van generieke middelen voor derde wereldlanden in gevaar komt.

Artsen zonder Grenzen is een internationale campagne begonnen tegen deze rechtszaak. SP-Kamerleden Kant en Irrgang vragen de Nederlandse regering om deze campagne te ondersteunen en Novartis op te roepen haar rechtszaak in te trekken.

Thailand

Ook Thailand maakt gebruik van de speelruimte van de TRIPS door de nationale farmaceutische organisatie toe te staan een goedkoop generiek te maken voor het anti-HIV-middel Efavirenz. De Amerikaanse regering komt farmaceut Merck en andere bedrijven tegemoet door te stellen dat Thailand eerst Merck om toestemming had moeten vragen. Kant en Irrgang vragen de ministers om hun Amerikaanse collega’s hierop aan te spreken en te vragen hun bemoeienissen stop te zetten. Dit om de rechten van arme mensen in de wereld tot de toegang van noodzakelijke geneesmiddelen te beschermen. Internetpetitie Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen is inmiddels een internetpetitie begonnen. Kant en Irrgang roepen iedereen op om mee te tekenen en Novartis te overtuigen de rechtszaak te laten vallen. Geef voorrang aan patiënten in plaats van patenten!