nieuws

Nctb moet doorzetten bij aanpak terreurpropaganda op internet

De aanpak van internetpropaganda voor geweld tegen de westerse samenleving uit naam van de Islam moet beter. Dit stelt SP-Kamerlid Jan de Wit in reactie op het vandaag verschenen rapport van de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding (Nctb). De Nctb concludeert dat jihadistische terroristen en sympathisanten het internet veelvuldig gebruiken voor onder meer het verspreiden van instructies voor fabricage van bommen en het plegen van aanslagen.

Justitiewoordvoerder Jan de Wit maakt zich zorgen zich over de relatief makkelijke wijze waarop bijvoorbeeld bouwschema’s voor bommen en instructies voor zelfmoordaanslagen op het net te vinden zijn. “De Tweede Kamer heeft na de moord op Theo van Gogh al aangegeven dat websites die haat en geweld prediken tegen de Westerse samenleving hard aangepakt moeten worden. Inmiddels zijn veel beheerders van dergelijke sites naar het buitenland uitgeweken. De aanpak van deze sites is weliswaar moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Ik denk dat we hier nog duidelijk werk te verzetten hebben.”

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestijding Tjibbe Joustra bekritiseerde gisteren de huidige aanpak van de sites. De Wit: “Het Nctb heeft nu een goede analyse gemaakt van de terreurdreiging op en rond het net en geconcludeerd dat de bestrijding van dit soort sites tekort schiet. Ik ben er voor dat ook zij nu doorzetten en samen met Justitie aan de slag gaan met het aanpakken van deze geweldpredikers.”