nieuws

Zalm, kom verkiezingsbelofte na en stop discriminatie door financiële instellingen

Nog steeds discrimineren financiële instellingen op postcode en afkomst, blijkt uit onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling. Daarmee houden ze zich niet aan de gedragscode die ze zelf hebben ondertekend. SP-kamerlid Ewout Irrgang wil dat minister Zalm zijn belofte nakomt en nu wettelijke maatregelen gaat nemen.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in februari kondigde minister Zalm aan dat het kabinet wettelijke maatregelen zou nemen als de discriminatie niet voor 1 juli zou verdwijnen. Na het probleem jarenlang te hebben genegeerd kwam de branche daarop zelf met een gedragscode. Financiële instellingen zijn er vrij in of ze die wel of niet ondertekenen en wanneer ze de regels van de gedragscode overtreden is er geen sanctie. De Commissie voor Gelijke Behandeling heeft nu geconstateerd dat er in feite nog niets veranderd en dat de discriminatie nog steeds voorkomt, zelfs bij banken die de gedragscode wel hebben ondertekend.

“Het hebben van een tijdelijke verblijfsvergunning of het wonen in een bepaalde wijk mag geen reden zijn om iemand een hypotheek te weigeren,” vindt Irrgang. “We hebben lang genoeg de weg van zelfregulering bewandeld. Het wordt tijd dat er wettelijke maatregelen worden genomen en Zalm zijn beloftes nakomt.”