Boycot toerisme IJsland uit protest tegen walvisjacht

SP-Kamerlid Krista van Velzen roept op tot een toerismeboycot van IJsland om zo een einde aan de illegale walvisjacht af te dwingen. “De walvisjacht is wereldwijd verboden en levert veel minder geld op dan het toerisme,” verklaart Van Velzen. “We hebben als gewone burgers daarom een goed drukmiddel om de slacht van deze beschermde dieren een halt toe te roepen.”

Van Velzen: “Waarom IJsland, dat het vooral moet hebben van de inkomsten van toerisme, bereid is om haar imago te grabbel te gooien is mij een raadsel. Meer dan driehonderdduizend mensen reizen jaarlijks naar IJsland om walvissen te bekijken of te genieten van het prachtige landschap. Dit levert de IJslandse bevolking zo'n 25 miljoen euro per jaar op. Dat staat in schril contrast met de 4 miljoen euro per jaar die te verdienen is met het doden van walvissen. De IJslandse regering moet onder ogen zien dat de echte winst te halen is uit duurzaam toerisme. Zolang ze die keuze niet maken kunnen we het toerisme in IJsland beter boycotten. Ik denk dat ze dan snel van hun dwaalspoor terugkeren.”

Vorig jaar steunde minister Veerman (Landbouw) een poging om het verbod op de walvisjacht op te heffen en gecontroleerde walvisjacht toe te gaan staan, als een soort poldercompromis. Van Velzen: “Veerman heeft eigenlijk groen licht gegeven voor de walvisjacht en daar geven landen nu dus gehoor aan. De internationale gemeenschap moet niets cadeau doen aan landen die bedreigde dieren willen bejagen maar de poot stijf houden.”

Veerman zou volgens Van Velzen de ambassadeur van IJsland op het matje moeten roepen en hem duidelijk maken dat de heropening van de walvisjacht totaal ongewenst is. Ze roept mensen op om via de SP-website een protestmail te sturen aan de IJslandse minister van Visserij Einar Kristinn Guöfinnsson. Ook kan er een bericht worden gestuurd aan minister Veerman om duidelijk te maken dat hij niet opnieuw moet gaan lopen ‘polderen’ met het lot van de walvissen.

Betrokken SP'ers