nieuws

Steeds meer schending privacy zieke werknemers

De privacy van zieke werknemers wordt meer en meer geschonden. Dat zeggen medewerkers van het ‘Breed Platform verzekerden en werk’ in Trouw. Sinds de werkgever niet meer verplicht is om zich aan te sluiten bij een arbodienst en de ziekteverzuimbegeleiding mag over laten aan mensen die geen medisch beroepsgeheim hebben neemt de schending toe. Ook de geheimhoudingsplicht van de bedrijfsarts staat onder druk. SP Tweede Kamerlid Agnes Kant heeft minister de Geus van Sociale Zaken en werkgelegenheid en minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om opheldering gevraagd.

Steeds vaker komt medische informatie van zieke werknemers tegen hun wil terecht bij de werkgever, verzekeraar en uitkeringsinstantie. Daarnaast blijkt dat veel werknemers niet weten welke informatie ze wel of niet prijs hoeven te geven. In beide gevallen kan schending van de privacy zeer vervelende gevolgen voor de werknemer hebben.

Trouw meldt een geval waarin een patiënte door drie bedrijfsartsen onder druk werd gezet om bepaalde medicijnen in te nemen. Weigering zou worden uitgelegd als het weigeren aan medewerking aan herstel. Een dergelijke weigering kan aanleiding zijn tot het stopzetten van de loonbetaling of zelfs ontslag. De patiënte bezweek voor de druk. Niet lang daarna stopte ze daar weer mee op aanraden van haar huisarts. De medicijnen gaven ernstige bijwerkingen.

Agnes Kant heeft de ministers gevraagd welke waarborgen er zijn dat bedrijfsartsen, en andere ziektebegeleiders - zonder medisch beroepsgeheim - geen medische informatie overdragen aan anderen tegen de wil van de zieke in. Kant: "Een ziekte is vaak al vervelend genoeg en het laatste wat je dan wilt, is dat je bedrijf je er nog op gaat afrekenen ook. Natuurlijk is een snel herstel voor iedereen wenselijk, maar managers en zorgverzekeraars moeten gewoon op het oordeel van de arts vertrouwen en niet zelf ook een vinger in de pap willen. Daarom wil ik dat minister De Geus de arbeidsinspectie een onderzoek laat doen naar de waarborging van de privacy van werknemers."

Betrokken SP'ers