nieuws

Remkes weigert onderzoek naar behandeling echte fans

SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft minister Remkes gevraagd te onderzoeken of bij de bestrijding van voetbalvandalisme voldoende onderscheid wordt gemaakt tussen hooligans en echte fans. Aanleiding is het oppakken van bijna 200 fans van Roda JC bij de bekerwedstrijd tegen Ajax. De minister voelt er echter niets voor en gaat er vanuit dat iedereen die wordt gestraft, ook terecht wordt gestraft. Volgens de SP is dat gezien de omstreden aanpak van Roda-fans uiterst onwaarschijnlijk en houdt de minister zich ten onrechte doof voor signalen dat wel degelijk onschuldige fans geheel onterecht zwaar worden gestraft.

Het grootste deel van de onlangs opgepakte Limburgers kreeg een boete en een stadionverbod voor 9 maanden, terwijl de meeste van hen bezweren volstrekt onschuldig te zijn. Ook vele getuigen spreken tegen dat op grote schaal normen of wetten zijn overtreden, onder hen veiligheidsmensen van Ajax, waar Roda JC te gast was. Zeker 107 Roda-fans vechten voor de rechter hun stadionverbod aan. Toch ziet Remkes, net als CDA en VVD, geen enkele reden om te betwijfelen of wel juist is opgetreden. Kritische vragen van Irrgang werden afgewimpeld met de mededeling dat de zaken nog onder de rechter zijn, maar dat weerhield Remkes er niet van zelf te concluderen dat alles volgens hem naar behoren was verlopen. De lokale Amsterdamse autoriteiten bezweren hem dat alle opgepakte mensen wel degelijk over de schreef zijn gegaan.

De SP heeft veel berichten gekregen van Roda-supporters en anderen die stellig beweren dat in deze zaak tientallen onschuldige supporters worden gestraft voor de daden van enkelingen. Onder hen zijn bejaarden en kinderen. Eerdere vragen van de SP werden door de minister ontweken en ook vandaag weigert hij vooralsnog serieus op de kwestie in te gaan.

Vandaag leggen 107 Roda-fans hun bezwaren voor aan de rechter in Utrecht. Die zal over 14 dagen uitspraak doen. Mocht blijken dat inderdaad tientallen supporters onterecht zijn bestraft, dan zal de SP hier de minister in de Tweede Kamer zeker mee confronteren.