nieuws

Gerkens wil meer aandacht voor computercriminaliteit

SP-Kamerlid Arda Gerkens heeft vandaag bij drie verschillende ministers aangedrongen op het geven van hogere prioriteit aan bestrijding van criminaliteit op het internet. Ook wil ze dat rechercheurs verplicht een digitale opleiding gaan volgen.

Gerkens probeert het onderwerp van internetcriminaliteit al geruime tijd hoger op de politieke agenda te krijgen. Criminaliteit op het net, zoals online creditcardfraude, het hacken van (overheids)computers, het uitwisselen van kinderporno en digitale afpersingspraktijken neemt al een paar jaar toe en de schade is aanzienlijk. Toch blijken er nog maar weinig rechercheurs met de opsporing van internetcriminaliteit bezig te zijn.

Gerkens: “We zien dat vooral bij lokale bureaus expertise ontbreekt, terwijl dat meestal de plekken zijn waar de aangiftes binnen komen. De SP wil dat digitaal rechercheren een verplichte vaardigheid wordt, zodat ook de wijkrechercheur weet wat te doen en de aangiftes niet langer onder aan de stapel belanden. De politie moet met haar tijd mee gaan.”

Omdat het nog even duurt voordat het kennisniveau bij alle lokale teams op orde is, stelt Gerkens voor één landelijk aangifteloket te beginnen. “Deze kan inschatten hoe belangrijk de aangifte is, maar ook lokale korpsen helpen bij de behandeling ervan.”

Gerkens heeft de ministers van Binnenlandse Zaken, Economische Zaken en Justitie ook gevraagd meer duidelijkheid te scheppen over de juridische wegen en de aanpak van digitale criminaliteit, zodat de digitale criminaliteit efficiënter kan worden aangepakt.

Betrokken SP'ers