nieuws

SP steunt acties voetbalsupporters tegen pasfotoregistratie en play-offs

De SP steunt de acties van voetbalsupporters rondom de eredivisiewedstrijden van dit weekend. De fans van diverse betaald voetbalclubs protesteren tegen de uitvoeringsmaatregelen die de KNVB wil opleggen in verband met de play-off wedstrijden aan het einde van het seizoen. Het gaat vooral om de publieksonvriendelijke maatregelen die door experts onnodig en onwenselijk wordt genoemd. Het is met een bazooka schieten op een mug, zo stellen ook beveiligingsmensen van clubs.

Tweede-Kamerlid Agnes Kant: “Het belangrijkste nadeel van de doorgeslagen vercommercialisering is dat de echte fans, die vaak een groot deel van hun tijd en inkomen in hun club steken, vaak worden behandeld als overbodige ballast. Echte fans zijn de grootste slachtoffers van het wanbeleid dat faalt het voetbalvandalisme te bestrijden. Ze worden zwaar gedupeerd door de invoering van clubcards, verplichte combireizen en andere maatregelen die een kleine minderheid moet bestrijden, maar al jaren vooral de echte fans treffen. Het sociaal en maatschappelijk belang van voetbal is vele malen groter dan het commercieel belang van de enkele tientallen bobo's die nu almachtig zijn in voetballand. Het is uitstekend dat de supporters nu in het geweer komen.”

De overkoepelende SOVS (Samenwerkende Organisaties Voetbal Supporters) heeft tot de acties van dit weekeinde opgeroepen, omdat het er naar uit ziet dat de play-offs volgend seizoen ook weer doorgang zullen vinden. Een overgrote meerderheid van de voetballiefhebbers is tegen de play-offs, die uit puur commerciële overwegingen zijn ingevoerd en de gewone supporters scheppen met geld kost.

Om de omstreden play-offs (een soort nacompetitie voor Europese kwalificatie) door te kunnen zetten, wil de KNVB verregaande maatregelen nemen die de gewone supporters tegen de borst stuiten. Het is de bedoeling om voetbalvandalen buiten te houden, maar het zijn vooral de echte fans die er hinder van ondervinden. Het gaat bijvoorbeeld om de invoering van pasfotoregistratie, waarvoor honderdduizenden stadionbezoekers pasfoto’s moeten inleveren. Volgens een vandaag in dagblad Trouw uitgelekt rapport van het Crisisonderzoeksteam (COT) is het onnodig en ongewenst, iets dat de SP al tijden verkondigt. De play-offs leiden ook tot veel risicowedstrijden op korte termijn, dus veel verplichte buscombi’s die voor veel brave supporters een grote drempel opwerpen. De invoering van een uitkaartverplichting zorgt er voor dat een spontaan stadionbezoek vrijwel uitgesloten is, en is wederom een maatregel die vooral alle goedwillende supporters treft, terwijl de praktijk al heeft bewezen dat de hooligans de regeling kunnen omzeilen.

De SP deelt de standpunten zoals de supporterskoepel die verwoordt:

- De politie-inzet bij voetbalwedstrijden dient te worden teruggedrongen. Het spelen van extra wedstrijden draagt hier niet aan bij. De play-offs moeten worden afgeschaft.

- De generieke uitkaartverplichting heeft geen toegevoegde waarde en dient te worden ingetrokken.

- Vanuit het oogpunt van effectiviteit, eenduidigheid en proportionaliteit moet worden afgezien van de invoering van de pasfotoregistratie.

De standpunten zijn gebaseerd op de idee dat de invoering van de nieuwe competitieopzet en de bijbehorende maatregelen supportersonvriendelijk zijn en geen gunstige invloed hebben op de politie-inzet.

De SP zal zich ook in de Tweede Kamer blijven verzetten tegen de play-offs en de anti-hooligan maatregelen die vooral de gewone supporters treffen, en pleiten voor een dadergerichte aanpak van voetbalvandalen.

Betrokken SP'ers