nieuws

Logisch gevolg bezuinigingen: steeds minder openbaar vervoer

Het aantal verbindingen en haltes van bus, tram en metro is de afgelopen jaren flink afgenomen door de bezuinigingen van de regering. Wat voor de SP al jaren duidelijk is, wordt aan de vooravond van de Kamerbehandeling van de Nota Mobiliteit onderschreven door kennisinstituut NEA.

Bij het aantreden van het eerste kabinet Balkenende werd aangegeven dat bezuinigingen op het openbaar vervoer mogelijk zouden zijn zonder kwaliteitsverlies. Door de marktsystematiek van aanbesteden zouden de vervoersbedrijf namelijk veel efficiƫnter gaan werken. De praktijk is echter geheel anders. Door de bezuinigingen bieden de vervoerders minder OV aan, waardoor de reizigers hen de rug toe keren. Hiermee is het openbaar vervoer in een neerwaartse tendens terecht gekomen.

SP-Kamerlid Arda Gerkens zal tijdens de behandeling van Nota Mobiliteit de minister oproepen om de negatieve spiraal te keren. "Als we op deze manier doorgaan zal het openbaar vervoer, zeker buiten de Randstad, snel verdwijnen. Ik zal de minister oproepen om haar verantwoordelijkheid te nemen. Zij kan de regie weer oppakken en door middel van lagere tarieven en garanties voor het aantal lijnen en haltes de reizigers en het openbaar vervoer redden."

Betrokken SP'ers