nieuws

Breek onderhandelingen af als Turkije afspraken niet nakomt

“De onderhandelingen van de EU met Turkije moeten worden afgebroken zodra blijkt dat Turkije de aangegane afspraken niet nakomt.” Dat stelt SP-Kamerlid Harry van Bommel in reactie op het besluit van de Europese top in Luxemburg om met Turkije toetredingsonderhandelingen te beginnen. Over enkele maanden is de eerste lakmoesproef; Turkije moet dan schepen en vliegtuigen uit Cyprus binnen laten. “Gebeurt dat niet, dan zal de SP eisen dat de onderhandelingen worden stopgezet,” aldus Van Bommel.

Uit de ontwikkelingen van de laatste jaren blijkt dat Turkije geneigd is mee te buigen onder grote druk van de EU, maar dat pas op het laatste moment doet. “Druk moet, dat blijkt iedere keer weer,” aldus Harry van Bommel. In de onderhandelingen die in de komende tien jaar zullen worden gevoerd moet Turkije voldoen aan de criteria van de rechten van de mens. Maar de onderhandelingen moeten worden afgebroken als de Turkse regering geen aanpassingen doorvoert. Voor Van Bommel gelden als belangrijkste toetsstenen de snelle versterking van de mensenrechten, het naleven van het Protocol van Ankara dat de relatie met Cyprus regelt en een open houding ten opzichte van de Armeense kwestie door het Ottomaanse rijk, de voorganger van de republiek Turkije in 1915.

“We steunen de democratische partijen en bewegingen in Turkije. Zij zijn het meest gebaat bij de vrijere Europese normen. Turkije moet volledig voldoen aan de criteria voor de rechten van de mens. Zolang dat niet is gebeurd, kan Turkije niet toetreden tot de EU. Van bijzonder belang daarbij is de positie van de Koerden. De Koerden zijn groot voorstander van lidmaatschap van de EU, maar profiteren binnen de huidige verhoudingen in Turkije niet van hun democratische gezindheid. Dat moet veranderen.”

De SP zal deze en andere aspecten rond de onderhandelingen met Turkije aan de orde stellen bij de bespreking van de Staat van de Europese Unie op 8 november aanstaande.

Betrokken SP'ers