nieuws

SP steunt petitie tegen bewaarplicht

De SP-fractie in de Tweede Kamer heeft de Europese petitie tegen de bewaarplicht van verkeersgegevens ondertekend en gaat volgende week protesteren tegen minister Donner, die een voorstander van de bewaarplicht is. De SP wil wel misdadigers en terroristen vangen, maar verzet zich tegen deze maatregel omdat het alle burgers behandelt als verdachte, omdat het niet effectief is en omdat het buitenproportioneel duur is.

Politie, justitie en inlichtingendiensten willen weten wie met wie waarvandaan heeft gebeld, gesms't en geƫmaild en welke andere dingen mensen op internet hebben gedaan, zoals het bezoeken van websites. Wie je ook bent, terrorist of totaal onschuldig, je gegevens worden opgevangen en opgeslagen. De invoering van het plan kost ongelofelijk veel geld dat verhaald zal worden op de consument. Daarom heeft de SP de petitie tegen de bewaarplicht ondertekend en roept iedereen op dat ook te doen. De petitie wordt begin oktober aan de Europese Commissie en het Europees Parlement aangeboden.

De voornaamste argumenten van de SP tegen de bewaarplicht zijn:

  1. De gegevens van 450 miljoen grotendeels onschuldige Europeanen opslaan is een veel te zwaar middel om achter de identiteit van mogelijke verdachten te komen. Veel beter is het om de politie, justitie en inlichtingendiensten onderzoek te laten doen naar verdacht gedrag. Zodra de politie een verdacht persoon wil onderzoeken, is het sowieso mogelijk om allerlei gegevens op te vragen over hem of haar.
  2. De regering en de Europese Commissie hebben niet aan kunnen tonen dat het opslaan van alle internet, telefoon en e-mail gegevens van alle Europeanen een effectieve manier is om misdadigers of terroristen op te sporen.
  3. De kosten van het invoeren van de bewaarplicht zijn zeer hoog omdat er zeer veel extra opslagcapaciteit aangeschaft zal moeten worden. Dit zal op de consument verhaald worden, die er niets bij wint.