nieuws

Nederland blijft melkkoe van Europa

Uit cijfers van de Europese Commissie blijkt dat Nederland vorig jaar netto 194 euro per inwoner heeft betaald aan de EU. Hiermee was Nederland, net als in voorgaande jaren, de grootste nettobetaler van Europa. In 2006 zal de bijdrage zelfs stijgen naar mogelijk 300 euro per inwoner. SP Kamerlid Harry van Bommel: “Dit is volstrekt onaanvaardbaar. Nederland is al te lang de melkkoe van Brussel geweest.”

De Nederlandse bijdrage aan de EU kan aanzienlijk omlaag als de structuurfondsen en de landbouwsubsidies hervormd worden. Er moet een einde komen aan het rondpompen van geld uit deze structuurfondsen. Van Bommel: “Wat is de Europese noodzaak om vanuit Brussel miljoenen euro’s beschikbaar te stellen voor fietspaden in Drenthe? Als gestopt wordt met het financieren van projecten in rijkere lidstaten, kan op dit aandeel in de Europese begroting drastisch gekort worden.”

Ook een herziening van de landbouwuitgaven is broodnodig. Momenteel wordt meer dan 40 procent van de jaarlijkse EU-begroting besteed aan landbouwsubsidies die vooral ten goede komen aan grote boerenbedrijven en voedings- en transportmultinationals. Uit gegevens van het ministerie van Landbouw blijkt dat grote bedrijven als Nestlé, Heineken, DSM, KLM en Shell honderden miljoenen aan landbouwsubsidie per jaar ontvangen.

Van Bommel: “Landbouwsubsidies zijn bedoeld als inkomensondersteuning voor boeren, dus niet als extraatje voor grote winstgevende ondernemingen. Als minister Veerman de landbouwsubsidies van de grootste ontvangers per directe schrapt, kan de Nederlandse bijdrage aan de EU volgende jaar per hoofd van de bevolking met enkele tientjes dalen.”

Betrokken SP'ers