nieuws

CPB: ‘SP zorgt voor meer koopkracht dan kabinet’

Uit het ‘koopkrachtplaatje’ van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat onder de alternatieve begroting van de SP álle groepen erop vooruit gaan ten opzichte van 2005 én vrijwel alle groepen ten opzichte van de kabinetsplannen. Volgens de doorrekening van het CPB blijkt dat vooral de mensen met een lager inkomen meer gebaat zijn bij de voorstellen van de SP dan die van de regering. De SP-plannen zouden leiden tot een economische groei van 2,5% en een dalende werkloosheid (20.000 banen) in 2006.

Werkenden met een laag inkomen profiteren van de terugtaks die de SP voorstelt. Gezinnen hebben baat bij de inkomensafhankelijke kindertoeslag die tot een inkomen van ruim 2 keer modaal een voordeel oplevert en van de verhoging van de generieke heffingskorting heeft iedereen profijt. De minima hebben bovendien profijt van de extra verhoging van het Wettelijk Minimumloon met 2% en de verlaging van de woonkosten. Ook de daling van de nominale ziekenfondspremie met € 67 euro levert een voordeel op voor huishoudens tot iets boven een modaal inkomen.

De rijkste mensen gaan meer belasting betalen door het niet afschaffen van de OZB, verhoging van het toptarief inkomstenbelasting door verbreding AWBZ, de eerlijkere behandeling van de hypotheekrenteaftrek en het wegvallen van de kinderbijslag bij een inkomen van € 110.000. Toch zal ook voor deze groep de koopkracht niet dalen ten opzichte van 2005.

Door een verlaging van de motorrijtuigenbelasting op benzine- en LPG-voertuigen wordt het minder aantrekkelijk om diesel te rijden en zal het aantal vervuilende dieselauto’s afnemen. Voorts leidt een verlaging van de motorrijtuigenbelasting op dieselvoertuigen mét roetfilter tot een stimulans om in bestaande auto’s roetfilters te installeren, of nieuwe auto’s met roetfilter te kopen. Door een verhoging van de heffingskorting op Ecotax daalt ook de energierekening, maar energie blijft even duur, waardoor het gebruik zal dus niet toenemen.