nieuws

Nationale Herdenking Afschaffing Slavernij

Rond het Slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark heeft vandaag de Nationale Herdenking Afschaffing Slavernij plaatsgevonden. Na een gebedsdienst doorbraken de geesten 'Untold' en 'Eternity' symbolisch de stilte die rondom het slavernijverleden hangt. Bij de herdenking was ook een delegatie van de SP aanwezig.

De eerste juli staat voor veel Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse komaf in het teken van de herdenking van het slavernijverleden en de viering van de afschaffing ervan.

Het monument

Er stonden vandaag toespraken, kransleggingen en optredens op het programma. Dit jaar stond de herdenking echter ook in het teken van protest tegen het beleid van minister Verdonk van Integratie, die door het kabinet was afgevaardigd om een krans te leggen. Vertegenwoordigers van de Surinaamse en Antiliaanse gemeenschap hekelden deze week haar beleid en vooral haar toon in de integratiediscussie.

Protest tegen beleid Verdonk

Honderden mensen overstemden haar toespraak met gejoel en gefluit. "Verdonk heeft het altijd maar over 'wij' en 'zij'," verklaarde een demonstrant tegenover de Surinaamse radio. "Zij wil de nazaten van de slaven die we hier herdenken, anders behandelen dan andere Nederlanders. Zij snapt ons niet en is daarom niet welkom."

Kranslegging

Na de ophef rond minister Verdonk werd nog naar diverse toespraken geluisterd en er werden kransen gelegd. Aansluitend op de plechtigheden, vierden de aanwezigen het einde van de slavernij met muziek, dans, eten en drinken.