nieuws

Van Velzen biedt onderdak aan vluchtelingen

Dinsdag 22 maart organiseren verschillende vluchtelingenorganisaties ‘De Nacht van de Vervanging’. Een aantal bekende Nederlanders en politici, waaronder SP-Kamerlid Krista van Velzen, biedt onderdak aan uitgeprocedeerde vluchtelingen. De actie vindt plaats om aandacht te vragen voor de situatie van de ’26.000 vluchtelingen’ die onder de oude vreemdelingenwet asiel hebben gevraagd, dus voor april 2001.

Behalve SP-Kamerlid Krista van Velzen wordt ook medewerking verleend aan de actie door o.a. de muzikanten en kunstenaars Henny Vrienten, Huub van der Lubbe, Rob Kamphues, Marion Bloem, Samira Abbos, Paula van der Oest, Frenk der Nederlanden, Thé Lau, Minka Nijhuis en David Lammers, en politici van PvdA en GroenLinks.

Bij de avondmaaltijd zullen ook aanwezig zijn: Harry van de Berg, Pierre Bokma, Frans Weisz, Manon Uphoff en Ivan Wolffers, Karel Glastra van Loon, Karin Spaink, Geert Mak, Anja Meulenbelt, Lydia Rood, Kees Schaepman en Carel Helder. Zij zullen ook hun bijdrage leveren aan het programma.

De actie vindt plaats omdat er nog steeds geen oplossing is voor de vluchtelingen die nu uitgeprocedeerd dreigen te raken, of voor wie het al zover is. Al jaren hebben hun procedures zich voortgesleept. Samen met hun kinderen zijn zij in de Nederlandse samenleving geworteld.

De mensen die meewerken aan de Nacht van de Vervanging willen niet lijdzaam toezien hoe deze medelanders in vertrek- en uitzetcentra zullen belanden. Het mag niet zo zijn dat straks hele gezinnen worden uitgezet naar landen als Irak, Afghanistan, China, Somalië, Sudan en Congo, waar het uitermate onveilig is. Daar hebben in Nederland geboren en opgegroeide kinderen niets te zoeken. Ook kan het niet zo zijn dat individuen en gezinnen ontdaan van al hun rechten op straat terecht komen.