nieuws

ING trekt zich terug uit wapenproductie na acties SP

Actie april 2004

ING trekt zich terug uit de productie van controversiële wapens als anti-persoonsmijnen, clustermunitie, uraniumwapens en atoomwapens. Daarnaast heeft de bank aangegeven zich in de toekomst te onthouden van nieuwe directe investeringen in wapenbedrijven. Dit heeft het bedrijf gisteren verklaard tegenover de SP, die acties voerde tegen de omstreden zakelijke belangen. Tweede-Kamerlid Krista van Velzen: “Na ABN AMRO trekt nu ook ING zich terug uit de productie van controversiële wapens. Onze acties tegen foute investeringen zijn een knallend succes!”

Concreet heeft de maatregel ertoe geleid dat de bank haar pakket aandelen in Singapore Technologies Engineering (STK) van de hand heeft gedaan. Daarnaast zal de bank zich op grond van de beleidsbijstelling terug moeten trekken uit (onderdelen van) Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics en Alliant Techsystems.

Aanleiding voor het aanscherpen van het investeringsbeleid van ING vormen de acties van de SP, ROOD en Netwerk Vlaanderen. Onder aanvoering van Tweede-Kamerlid Krista van Velzen werd de bank onder druk gezet om verantwoord te ondernemen. Dit gebeurde onder meer tijdens de aandeelhoudersvergadering van 27 april 2004 en tijdens de presentatie van de jaarcijfers op 12 februari jl.

Van Velzen reageerde verheugd op de uitkomsten van het gesprek van 24 maart met vertegenwoordigers van de ING. “Nadat we via acties vorig jaar ABN AMRO zo ver kregen om hun zakelijke relatie met het Britse clusterbombedrijf Insys te beëindigen, hebben we nu zaken kunnen doen met de ING. Het in 1997 afgesloten verdrag ter bestrijding van landmijnen moet blijkbaar met behulp van acties uit de sfeer van ‘vrijheid blijheid’ worden gehaald.”

Betrokken SP'ers