nieuws

Van Bommel wil aandacht voor condoomtekort ontwikkelingslanden

Tweede-Kamerlid Harry van Bommel heeft de minister van Ontwikkelingssamenwerking gevraagd om speciale aandacht te geven het grote gebrek aan condooms in ontwikkelingslanden en het stopzetten van de financiering door de Amerikaanse regering van organisaties die adviezen geven over geboortebeperking en abortus. Van Bommel wil weten of de minister de inspanningen van haar Britse collega Brown ondersteunt om deze kwestie hoog op de VN-top over de millenniumdoelstellingen te krijgen in september van dit jaar.

Nederland moet volgens de SP concrete stappen zetten om de toegang van armen tot condooms te vergroten. Dit is van belang vanuit het oogpunt van geboortebeperking en de bestrijding van HIV/Aids. Van Bommel wil van de minister horen of de Nederlandse regering gehoor heeft gegeven aan zijn oproep van juni vorig jaar om financiële steun te bieden aan Afrikaanse klinieken die de dupe zijn geworden van het stopzetten van Amerikaanse subsidies.

Tot slot vindt hij dat de regering moet overwegen om gevolgen te trekken uit de weigerachtige houding van de Amerikaanse regering om het VN-Bevolkingsfonds te financieren. Dit zou aanleiding kunnen zijn om de officiële Nederlands-Amerikaanse samenwerking op het vlak van HIV- en Aidsbestrijding te beëindigen.