nieuws

‘Stel verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten vrij van ID-plicht’

Nog geen week na het in werking treden van de identificatieplicht blijkt dat er bij het opstellen van de wet geen rekening is gehouden met de meest kwetsbare groepen in onze samenleving: verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten.

SP-Kamerlid Jan de Wit: “Nog los van de principiële bezwaren die je kunt hebben tegen de identificatieplicht, is het simpelweg een feit dat je van sommige mensen niet kunt verwachten dat ze de verantwoordelijkheid aankunnen die de identificatieplicht met zich meebrengt. Verzorgers trekken terecht aan de bel bij het ministerie van Justitie en hun vraag om een uitzonderingsbeleid moet gehonoreerd worden.”

Verzorgers van verstandelijk gehandicapten en demente ouderen hebben zich de afgelopen dagen massaal gemeld bij het ministerie van Justitie met de vraag wat zij moeten doen, nu ook hun patiënten geacht worden zich altijd te kunnen legitimeren. In veel gevallen vinden verzorgers het niet verantwoordelijk om ‘hun’ mensen de straat op te laten gaan met een paspoort op zak: het gevaar dat deze kwetsbare mensen het slachtoffer worden van berovingen is te groot, sommige patiënten raken hun ID-kaart binnen een dag al kwijt en anderen kunnen de mogelijkheden die een legitimatie biedt (toegang tot gokhallen, bijvoorbeeld) niet aan.

Er zijn dus nogal wat gevallen waarin de legitimatieplicht voor deze groep mensen een te grote belasting vormt. Om die reden heeft SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit vandaag aan minister Donner gevraagd om voor deze gevallen een uitzondering te maken en verstandelijk gehandicapten en psychiatrische patiënten in sommige gevallen vrij te stellen van de identificatieplicht. Jan de Wit: “Het ministerie gaf aan de bezorgde verzorgers het advies om er maar op te vertrouwen dat geen politieagent zo lomp zou zijn om een verstandelijk gehandicapte om een identiteitsbewijs te vragen. Dat vind ik echt een te magere bescherming tegen onterechte boetes. Er moet voor deze mensen gewoon een goede regeling komen.”

Betrokken SP'ers