nieuws

VN-resolutie Soedan van groot belang

Volgens de SP kan de vrijdag aangenomen VN-resolutie voldoende druk leveren op de Soedanese regering om het geweld van de Janjaweedmilities te stoppen. De korte termijn van 30 dagen waarbinnen de regering militieleden moet ontwapenen en voor de rechter brengen, dwingt Soedan tot spoedig en doeltreffend optreden. Het is tevens een verbetering ten opzichte van de termijn van drie maanden waarvan de Europese Unie eerder wilde uitgaan. De resolutie maakt ook het sturen van meer internationale waarnemers en een wapenembargo mogelijk. ‘De regering van Soedan weet nu dat de hele wereld over haar schouder meekijkt. Voldoet ze niet aan de eisen van de VN dan maakt de resolutie terecht sancties tegen Soedan mogelijk,’ aldus SP-Kamerlid Van Bommel.

De SP deelt niet de opvatting van enkele Kamerfracties dat nu reeds moet worden aangedrongen op militair ingrijpen. ‘Indien de VN vaststelt dat er sprake is van genocide zou dit wel aan de orde kunnen zijn maar de speciale vertegenwoordiger van de VN Jan Pronk heeft dit nog niet geconstateerd. De beelden uit Soedan zijn verschrikkelijk en het is duidelijk dat de internationale gemeenschap een grotere betrokkenheid moet tonen. Tegelijkertijd staat voor mij niet vast dat het sturen van militairen de juiste oplossing is,’ aldus Kamerlid Van Bommel. Hij stelt tevens vast dat geen enkele Kamerfractie de Kamer terugroept van reces om op militaire interventie aan te dringen.

De SP deelt de mening van onder meer Pax Christi dat de extra middelen die minister Van Ardenne reserveert voor de wederopbouw een andere bestemming moeten krijgen. Er is acute nood gezien het grote aantal van ruim 1 miljoen vluchtelingen. De humanitaire ramp die zich daardoor voltrekt moet met meer middelen worden bestreden. Het geld kan daar dan ook beter voor worden ingezet.