nieuws

Waddengas in ruil voor kokkels: kwalijke handjeklap

De SP is verontwaardigd over de wisselruil die het kabinet voorstelt tussen gaswinning op de Waddenzee en de beëindiging van de mechanische kokkelvisserij. Kamerlid Krista van Velzen: “De Waddenzee is niet geholpen met politiek handjeklap. Dit natuurgebied verdient zorgvuldig beleid, gestoeld op wetenschappelijke inzichten. Dat betekent dat de kokkelvissers er zo snel mogelijk uit moeten, en dat gaswinning vooralsnog onverantwoord is.”

Van Velzen vindt de wetenschappelijke onderbouwing voor gaswinning onvoldoende. “Dat de risico’s klein zijn is een schijnzekerheid. Sinds het instellen van het moratorium is er welgeteld één nieuw onderzoek naar bodemdaling verschenen. Dat is wel een erg magere basis voor zo’n controversieel besluit. Bovendien is het ‘hand-aan-de-kraan’ principe volledig uit de lucht gegrepen. Het is niet duidelijk welke tijdsspanne er zit tussen het dichtdraaien van de kraan en het stoppen van de bodemdaling.”

Wel is Van Velzen verheugd over de beëindiging van de mechanische kokkelvisserij. “Sinds het evaluatierapport EVA-II bestaat er geen enkele wetenschappelijke twijfel meer over de schadelijke gevolgen van de kokkelvisserij. Het werd hoog tijd dat het kabinet ingrijpt.”

De uitkoopregeling van de kokkelvisserijsector moet volgens het Kamerlid vooral recht doen aan het personeel. “Laten we eerlijk zijn: de sector heeft zichzelf onmogelijk gemaakt. Door overbevissing is het aantal actieve kokkelschepen in de laatste vier jaar afgenomen van 22 naar 3. De waarde van de sector is dus nihil. Wel moet er een goed sociaal plan komen om de gevolgen voor de werknemers en hun gezinnen op te vangen.”

Betrokken SP'ers