nieuws

Strijd voor generaal pardon blijft nodig

De SP is en blijft voor een ruimer pardon voor asielzoekers die al lange tijd in Nederland verblijven. Minister Verdonk benadert het vreemdelingenvraagstuk uitsluitend juridisch, met als gevolg dat burgers geen begrip kunnen opbrengen voor het beleid. Vandaag demonstreerden honderden mensen tegen het beleid en in veel gemeenten worden lokale acties georganiseerd die door de SP worden ondersteund.

Een actievoerder overhandigt een petitie voor een generaal pardon aan leden van de commissie Vreemdelingenzaken van de Tweede Kamer. Marijke Vos (GL), Jan de Wit (SP) en Tineke Huizinga (CU) beloven Verdonk aan te spreken op haar harde uitzettingsbeleid.

Minister Verdonk beloofde haar hart te laten spreken. Dat hebben we gezien. Het ‘pardon’ dat zij heeft uitgesproken was heel erg beperkt. Ook werden slechts 220 ‘schrijnende gevallen’ erkend, duizenden anderen werden afgewezen. De minister wil hen uitzetten en houdt vol dat “ieder die wil, terug kan”. Maar er zijn nog steeds mensen die echt niet terug kunnen. Bovendien gaat het vooral om asielzoekers die al ingeburgerd zijn. Zij verkeren al jaren in onzekerheid door onduidelijk overheidsbeleid. De vertrekcentra die minister Verdonk wil openen, lossen niets op.

Mensen die niet terug kunnen of willen, komen na acht weken op straat te staan. Dan begint de ellende opnieuw en dat is onmenselijk: dit moeten we voorkomen. Het onbegrip voor de opstelling van Verdonk neemt met de dag toe. Steeds meer Nederlanders zien hun buren of schoolgenoten, die vaak al jaren in Nederland verblijven, de taal spreken en geïntegreerd zijn, geconfronteerd worden met keihard beleid.

Onder meer via de organisatie Van Harte Pardon worden acties georganiseerd om een ruimere pardonregeling te bepleiten. Ook de SP ziet dit als enige oplossing: nieuw beleid moet beginnen met een schone lei.

Betrokken SP'ers