nieuws

SP eist van minister garantie: geen vluchtelingen op straat

De SP-fractie in de Tweede Kamer zal morgen van minister Verdonk in een interpellatiedebat de garantie vragen, dat er geen vluchtelingen op straat worden gezet die nu nog in de opvang verkeren. Diverse signalen vanuit gemeenten, vluchtelingenorganisaties en bezorgde burgers wijzen erop dat de minister van plan is nog voor de kerst duizenden mensen op straat te zetten. Deze mensen komen niet aanmerking voor de eenmalige regeling, die het kabinet eerder heeft vastgesteld voor een groep asielzoekers die al lange tijd in Nederland verblijft.

SP-Kamerlid Jan de Wit: "Nog afgezien van de kou is het inhumaan, hardvochtig en onverantwoord om gezinnen op straat te zetten. De minister heeft nog steeds geen plan klaarliggen om deze mensen ook daadwerkelijk het land uit te zetten. Het gevolg is dat de problemen op de stoep van gemeenten worden gelegd, die vaak geen kant op kunnen omdat de noodopvang overvol zit. Het is in mijn ogen dan ook terecht dat een groeiend aantal gemeenten nu niet meewerkt aan ontruimingen."

De Wit zal verder aan de minister vragen om hoeveel mensen het precies gaat en wanneer er eindelijk een oplossing voor deze "oude groep" wordt gevonden. Ten slotte moet de minister weer zo snel mogelijk in overleg met de VNG om te bezien hoe de noodopvang kan worden uitgebreid totdat er oplossingen zijn gevonden.