nieuws

Indrukwekkende demonstratie sluit ESF af

SP-spandoeken in de bonte optocht

Volgens de organisatie liepen vandaag ruim 100.000 mensen mee in de slotdemonstratie van het Europees Sociaal Forum in Parijs. De stoet liep vier uur lang van Place de la République naar Place de la Nation. Onder hen tientallen SP’ers die met spandoeken, trommels en ’stop-en-ren’ acties de aandacht probeerde te trekken.

Een ongelooflijk kleurrijke stroom mensen vormde de indrukwekkende afsluiting van het ESF. Fantasierijke uitdossingen, complete carnavalswagens, elke vijftig meter muziek uit een rijdende gettoblaster of al dan niet georganiseerde drumbands. Spandoeken in alle kleuren, maten en zelfs vormen riepen op tot een andere globalisering, een sociaal Europa of een einde aan de militarisering. Maar ook Basken demonstreerden voor ’vrijheid’, prostituees voor legalisering van de prostitutie, Koerden voor het vertrek van Turkse troepen uit Irak en zeer veel groepen die het op Bush en Blair gemunt hadden.

Naast enkele tientallen jongeren van de Internationale Socialisten was de SP de enige georganiseerde Nederlandse groep die in de demonstratie meeliep. Hans van Heijningen, medewerker van de SP Tweede Kamerfractie: “Voor ons liepen zo’n honderd Belgen van de christelijke vakbond. Zij waren verbaasd over de houding van de Nederlandse vakbonden, die voorstanders zijn van veel privatiseringsoperaties. Te gek voor woorden eigenlijk, dat de FNV hier ontbreekt en nota bene een christelijke vakbond uit België massaal haar leden op de been heeft weten te krijgen.”

Een thema dat op veel plaatsen in de demonstratie terugkwam was het verzet tegen privatiseringen. Onderwijzers en hun bonden tegen vercommercialisering van het onderwijs, telecom-werkers voor behoud van hun baan en talloze actiegroepen tegen de privatisering van tal van publieke diensten.

Enkele honderden “sans-papiers” (witte illegalen) vroegen om erkenning van hun bestaan en legalisering daarvan. Vooral zij kregen van de toeschouwers veel applaus. Afwezig was het zogenaamde zwarte blok, lui die vooral naar een demonstratie komen om met de politie te vechten. De Franse ME was duidelijk aanwezig maar hoefde nergens een vinger uit te steken.

Betrokken SP'ers