nieuws

Minister De Geus legt kinderopvang te vondeling

Met de nieuwe Wet Basisvoorziening Kinderopvang die in 2005 moet worden ingevoerd, legt minister De Geus de kinderopvang eigenlijk te vondeling. Overheid, werkgevers en ouders zouden alledrie een derde van de kosten voor de kinderopvang betalen, maar de wet verplicht werkgevers niet tot bijdragen aan die kosten. In de arbeidsvoorwaarden van tweederde van de werknemers die onder een CAO vallen, is geen vergoeding geregeld. Bovendien werkt 20% van de werknemers niet onder CAO-voorwaarden.

Minister De Geus verplicht werkgevers tot niets, maar draagt ook geen cent bij als werkgevers weigeren mee te betalen aan de kosten. Als de werkgever van één van beide ouders niet meebetaalt, moeten de ouders zelf fors meer gaan betalen. Minister De Geus heeft laten weten dat hij de rekening van onwillige werkgevers niet op zich zal nemen. Dit heeft geleid tot een daling van het aantal inschrijvingen omdat kinderopvang voor veel ouders te duur wordt. Deze maatregelen staan ook haaks op de inzet van dit nieuwe kabinet: arbeidsparticipatie. De deelname zal alleen maar dalen als gevolg van onbetaalbare kinderopvang, vooral die van vrouwen.

Daarnaast heeft de SP kritiek op deze wet omdat er meer marktwerking wordt geïntroduceerd in de kinderopvang. Marktwerking draagt niet noodzakelijk bij aan de fysieke bereikbaarheid van kinderopvang. Als gevolg van marktwerking wordt het namelijk minder aantrekkelijk om kinderopvang te organiseren in een buurt met minder draagkrachtige ouders, dan in een rijkere buurt.