nieuws

‘VUT-maatregel verdiept tweedeling’

Iedereen die vanaf 2005 met de VUT wil, moet aan de belastingdienst in één keer het hele bedrag betalen dat hij tot zijn 65e aan de fiscus schuldig is. "Alleen rijke mensen zullen nog vervroegd kunnen uittreden, want de meeste mensen hebben niet voor drie jaar aan belastingafdracht achter de hand," concludeert SP-Kamerlid Jan de Wit. "Bovendien wordt de bestrijding van de jeugdwerkloosheid met deze maatregel gefrustreerd."

"Naast de afdrachtregeling heeft dit kabinet ook geregeld dat de VUT-premie niet langer aftrekbaar is. Hoewel de VUT-regeling nog niet echt is afgeschaft, is hij voor gewone mensen vrijwel onbereikbaar geworden. Balkenende II wordt steeds brutaler: de gewone man wordt gepakt, terwijl de top wordt ontzien. Alleen de rijkste Nederlanders kunnen nog vervroegd uittreden; de tweedeling in Nederland wordt met deze maatregel wederom verdiept."

"De meeste werknemers moeten in de toekomst doorwerken tot 65 jaar, terwijl er maandelijks meer dan 13.000 vooral jonge werklozen bij komen en minister De Geus de enorme jeugdwerkloosheid wil bestrijden. Dit kabinet werkt zichzelf tegen."