nieuws

‘Veerman moet vergunning kokkelvisserij opschorten’

Minister Veerman moet de vergunning voor de mechanische kokkelvisserij opschorten, nu uit wetenschappelijk onderzoek opnieuw blijkt dat deze methode het Waddengebied ernstig schaadt. Dit stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen in Kamervragen aan de minister na het uitlekken van een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV. Het uitgelekte rapport zet een uitspraak van de Raad van State op losse schroeven.

Informatie uit het rapport ’EVA-2’ waarin de schelpdiervisserij in opdracht van LNV werd geëvalueerd, is per ongeluk opgenomen in de nieuwste Natuurbalans van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hieruit blijkt dat de overbevissing van de Wadden door de mechanische schelpdiervisserij massale vogelsterfte tot gevolg heeft. Het rapport stelt ook dat de mechanische visserij zich onvoldoende heeft aangepast aan de status van de Wad als natuurgebied.

Van Velzen ziet in de gelekte informatie een bevestiging van het standpunt van de SP dat de industriële activiteiten zoals de mechanische kokkelvisserij geweerd moeten worden uit de Wad. De Raad van Staten heeft twee weken geleden een bezwaarschrift van natuurorganisaties tegen een vergunning voor de kokkelvissers om door te vissen afgewezen. Pikant detail is het feit dat het adviescollege stelde dat er na het opvissen nog voldoende voedsel voor eidereend en scholekster over blijft. Het uitgelekte rapport zet deze uitspraak van de Raad van Staten op losse schroeven.

Dossier Wadden