nieuws

‘Geen rechtvaardiging voor oorlog van Bush, Blair en Balkenende’

‘De verklaring van de heer Blix kan in geen enkel opzicht zó worden uitgelegd dat een oorlog tegen Irak gerechtvaardigd is,’ aldus Harry van Bommel van de SP. ‘Op geen enkele wijze is aannemelijk gemaakt, laat staan bewezen dat Irak een direct gevaar vormt voor de regio. Bush, Blair en Balkenende kunnen niet anders dan de inspecteurs de door hen gevraagde extra tijd en middelen te gunnen.’

Een oorlog tegen Irak met de verklaring van Blix als aanleiding, is volgens Van Bommel totaal ongeloofwaardig. "De ware motieven van de VS, de dominantie in de regio onder andere in verband met de aanwezige olie, worden dan wel erg expliciet zichtbaar. Overal in de wereld gaan dit weekeinde vele miljoenen mensen de straat op om te protesteren tegen de zogenaamde ’preventieve oorlog’ van de drie B’s. Opiniepeilingen – overal ter wereld – laten zien dat de meerderheid van de mensen geen oorlog voor olie willen. De rapportage van Blix laat zien dat zij het morele gelijk aan hun kant hebben."

Het is nu zaak om de inspecteurs alle steun te geven. Het gevaarlijkste wat we nu kunnen doen, is hun werk ondermijnen. Door te dreigen met oorlog en het niet-relevant verklaren van de VN loop je de kans alle voortgang die is geboekt geheel te niet doen. Irak moet maximale medewerking geven, maar ook de inlichtingendiensten van de VS en de Britten moeten meer van hun inlichtingen delen om de ontwapening mogelijk te maken.

De SP roept iedereen op om morgen in Amsterdam mee te lopen in de anti-oorlogdemonstratie op de Dam. Amerika ligt nog steeds op ramkoers en daar moet Nederland niet achteraan hollen. De rapportage van Blix en Elbaradei is een opsteker voor de vredesbeweging. "Ook voor de PvdA is er geen enkele reden meer om niet deel te nemen aan de demonstratie."