nieuws

Drievoudig startschot campagne tegen de zweeftrein

Met manifestaties in Lelystad, Heerenveen en Groningen is op zaterdag 28 september het startschot gegeven voor de campagne van comité Geen cent voor de zweeftrein, een initiatief van de SP.

Het comité verzet wil de aanleg voorkomen van een magneetzweefbaan tussen Schiphol en Groningen, omdat die slechts is voor landschap en milieu, waanzinnig veel geld kost en twijfelachtige economische gevolgen heeft. Op manifestaties in Heerenveen en Groningen overhandigde SP-Kamerlid Arda Gerkens de eerste exemplaren van de Zweeftrein NEE-informatiekrant aan respectievelijk directeur Ultsje Hosper van It Fryske Gea, en burgemeester Wallage van Groningen.

Hosper benadrukte dat niet alleen landschap en natuur beter af zijn zonder zweeftrein, maar ook de economie. De honderden miljoenen aan bijdragen van de noordelijke provincie- en gemeentebesturen kunnen volgens hem veel effectiever ingezet worden om regionale knelpunten in de infrastructuur weg te werken. Wallage is voorstander van de zweeftrein, maar –zo liet hij weten bij het aannemen van de krant—hij juicht het maatschappelijk debat toe dat het comité wil uitlokken.

In zijn toespraak in Groningen noemde voorzitter Peter Verschuren van comité Geen cent voor de zweeftrein de magneetbaan een ‘kermisattractie van 6,5 miljard euro.’ Hij hekelde de besluitvorming, waarin de sensatie van een zweeftreinrit op het proeflijntje in het Duitse Lathen een te belangrijke rol gespeld heeft.

‘Minister Netelenbos is pas echt zweeftreinvoorstander geworden na een ritje in Lathen, net zoals veel noordelijke bestuurders. Het besluit is dus letterlijk met het hoofd in de wolken genomen, en beslist niet met beide benen op de grond. Dat is wat er verkeerd aan is. De zweeftreinrit is ongetwijfeld een geweldige sensatie, en een zweeftreinpretpark in Lathen lijkt mij fantastisch. Maar 6,5 miljard euro uitgeven voor een kermisattractie, dat moeten we maar niet doen.’

Voor meer informatie en het online tekenen van de petitie tegen de zweeftrein:www.zweeftreinnee.nl