nieuws

'Wapenembargo tegen Israël'

Kamerlid Van Bommel (SP) heeft donderdag 11 april drie moties ingediend waarin hij de regering vraagt een wapenembargo tegen Israel in te stellen en in Europees verband te streven naar het opschorten van het Associatieverdrag van de EU met Israël. Op maandag 15 april a.s. is er een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. Nederland heeft dan de mogelijkheid om de EU-Associatieraad, die toeziet op het Associatieverdrag met Israel, bijeen te roepen. Voorts wil de SP dat Nederland zijn ambassadeur uit Israel terugtrekt, indien de missie van VS-minister Powell niet oplevert wat de VN-resoluties 1402 en 1403 verlangen.

De SP meent dat het hoog tijd is dat Nederland nadere stappen tegen Israel onderneemt om de Israëlische regering te laten weten dat haar beleid niet kan worden aanvaard. ’Israel’s rechtvaardiging als zou het een strijd tegen het terrorisme zijn, is hooguit de aanleiding voor de operatie,’ aldus Van Bommel. ’De ware redenen zijn het vernietigen van de economische en politieke structuren van de Palestijnen. Bovendien vrees ik een contra-productief effect van de antiterreurcampagne. De economische en politieke perspectieven van de Palestijnse massa van de bevolking zijn uitzichtloos. En juist de welhaast definitieve afwezigheid van een perspectief op politieke vrijheid en economische ontplooiing zijn de voedingsbodem van verzet, geweld en terrorisme. Het is daarom tijd geworden dat Nederland nadere maatregelen neemt om Israel te laten weten dat de grootschalige acties in de Palestijnse steden ontoelaatbaar zijn.’

Sinds 1 juli 2000 is het Associatieverdrag van de EU met Israel van kracht. De EU is een belangrijke handelspartner voor Israel en het akkoord biedt Israel handelsprivileges. In het jaar 2000 betrof het 27,2% (8,52 miljard dollar) van de totale Israëlische export en 43,3% (15,46 miljard dollar) van de totale Israëlische importen.

De F-16’s die in de afgelopen dagen o.a. Jenin hebben gebombardeerd zijn een internationale co-productie. Ook Nederlandse bedrijven doen hier aan mee. Nederland dient zich, volgens Kamerlid Van Bommel, daaraan te onttrekken.