nieuws

Borst straft rookverslaafden onterecht

De SP vindt dat minister Borst met haar voorstellen, om rokende ziekenfondspatiënten zelf te laten betalen voor cholesterolverlagers, een zeer bedenkelijke weg van ‘blame the victim’ is ingeslagen. Vanzelfsprekend moeten mensen fors gestimuleerd worden om te stoppen met roken. Daarom is het ook zo onbegrijpelijk dat minister Borst weigert om anti-rooktherapieen in het pakket op te nemen. Maar rokers zelf op laten draaien voor deze medische kosten is onacceptabel.

Het voorstel getuigt van weinig inzicht in het verslavende aspect van roken. Veel rokers willen graag af van het roken, maar dit lukt vaak niet. Bovendien hebben vele onderzoeken aangetoond dat ongezonde leefgewoontes voor een groot deel mede bepaald worden door sociaal-economische positie, leefomstandigheden en stress. Beter is het om mensen hierbij een helpende hand toe te steken, dan te straffen voor hun ongezonde gedrag.

SP-Kamerlid Agnes Kant: “Minister Borst gaat hiermee op een heilloze, bedenkelijke weg. Als deze tendentieuze redenering zijn intrede gaat doen in de zorg kunnen we definitief vaarwel zeggen tegen de solidariteit. Waar moet dit eindigen? Als dit voor rokers gaat gelden, zijn dan daarna mensen met overgewicht, ongezonde eetgewoonten, risicovolle sporten en reizen en onveilig vrijen aan de beurt? En komen rokers dan straks ook achteraan op de wachtlijst voor hartoperaties? Natuurlijk hebben mensen ook een eigen verantwoordelijkheid waar het hun gezondheid betreft, en natuurlijk moet er volop ingezet worden op preventie. Maar als mensen eenmaal aangewezen zijn op zorg moet deze adequaat en voor iedereen gelijk toegankelijk zijn.