Waddencampagne krijgt steun van toeristen

De eerste oogst van de campagne ‘Wadden...houden wat we hadden!’ is zondag 9 juli met het historische zeilschip De Orion in Harlingen aan land gebracht. Tussen 3 en 9 juli deed De Orion, met aan boord o.a. SP-Kamerlid Remi Poppe, alle Waddeneilanden aan om daar verblijvende toeristen in de gelegenheid te stellen als eersten het Waddenmanifest ‘Wadden... houden wat we hadden!’ mee te ondertekenen. Ruim 5000 toeristen maakten van die mogelijkheid gebruik en zetten met het schrijven van een persoonlijke boodschap aan de Nederlandse regering op grote zeilen, hun steunbetuiging kracht bij.

Het Waddenmanifest, een initiatief van de SP en ondertekend door een groot aantal natuur- en milieuorganisaties waaronder de Waddenvereniging, Greenpeace, Natuur en Milieu, Milieudefensie en stichting De Noordzee, pleit voor de status van ‘nationale wildernis van internationale betekenis’ voor de Waddenzee. Er moet gestopt worden met de economische exploitatie van de Waddenzee, omdat de opbrengsten daarvan niet opwegen tegen de ecologische schade aan het gebied. Tijdens de vaartochten werd aan boord over dat thema gediscussieerd door tal van voor- en tegenstanders, onder wie vertegenwoordigers van verschillende natuur- en milieuorganisaties, de Nederlandse Aardoliemaatschappij, de vereniging beroepsvaartuigen. Op de eilanden zelf werd elke dag een minimanifestatie georganiseerd, waarbij de meningen over het thema ‘nationale wildernis’ gewisseld konden worden.

Dit najaar wordt het manifest samen met alle steunbetuigingen aangeboden aan regering en Tweede Kamer als die zich buigen over de planologische kernbeslissing voor het Waddengebied. Dan worden ook alle (volle) zeilen bijgezet om de campagne onder de aandacht van de landelijke politiek te brengen. Tot de prominente ondertekenaars van het Waddenmanifest behoren inmiddels voorzitter Henk Kroes van de Friese Elf Steden, directeur Ultsje Hosper van it Fryske Gea, Waddenonderzoeker Theunis Piersma en Ivo de Wijs en het team van Vroege Vogels.

De complete tekst van het Waddenmanifest en een campagneverslag van de afgelopen week in woord en beeld zijn te vinden op www.waddencampagne.nl.