nieuws

Wapenbeurs ITEC hopelijk laatste in vredesstad Den Haag

Onder druk gezet door het voortdurend protest tegen wapenbeurzen en -handel van de SP en verschillende vredesorganisaties heeft ITEC vorig weekend besloten volgend jaar haar militaire beurs niet meer in vredesstad Den Haag plaats te laten vinden maar uit te wijken naar Frankrijk. De SP vindt dit een positieve ontwikkeling en pleit voor een verbod op alle militaire beurzen, zowel in Den Haag als in de rest van Nederland. Gedurende drie dagen zal de SP onder de noemer ‘de een z’n brood - de ander z’n dood’ aktie voeren tegen wapenbeurzen.

Van 11 tot en met 13 april vindt er in het Nederlands Congres Centrum te Den Haag een militaire beurs plaats onder de naam International Training and Education Conference (ITEC) 2000. Op die beurs wordt simulatie-apparatuur voor overwegend militaire doeleinden tentoongesteld en verkocht. Simulatietechnologie is tegenwoordig een belangrijk onderdeel bij het ontwikkelen van nieuwe wapensystemen en bij het trainen van militairen in het gebruik er van. Hoewel er ook enkele civiele toepassingen te zien zijn, zijn het voornamelijk defensie gerelateerde bedrijven die hier hun producten komen tonen.

Wapenbeurzen zijn bedoeld ter promotie van wapenhandel. Nederland heeft al een plaats verworven in de top tien van grootste wapenexporteurs wereldwijd. Zo voert Nederland militaire goederen uit naar landen die de mensenrechten schenden (zoals Indonesië, China, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten) en aan spanningsgebieden als Zuid-Korea en Taiwan. In de periode van 1996 tot 1998 exporteerden de Nederlandse defensiebedrijven voor een bedrag van 4,3 miljard gulden aan wapens. De SP wijst deze promotie van wapenhandel af, en zal samen met enkele vredesorganisaties drie dagen lang actie voeren.

Heb ’t lef, wapens weg! Terwijl de wapenindustrie met financiële ondersteuning van de staat wapensystemen produceert en massaal exporteert, wordt de gewone burger opgeroepen om wapens in te leveren. Blijkbaar zijn wapens wel acceptabel als je er veel geld aan kan verdienen, maar niet als het overlast of ‘zinloos geweld’ oplevert. De SP roept de deelnemers aan de beurs, waaronder de Nederlandse defensie-industrie, op om mee te doen aan de campagne ‘Heb ’t Lef, wapens weg’. Er wordt een wapendetectiepoort opgebouwd worden aan de ingang van de beurs en de aanwezige vredespolitie sporen alle bezoekers aan hun wapens in te leveren. Deze actie zal dinsdag 11 april om 7.45 uur ’s ochtends, bij de opening van de beurs, beginnen (Churchillplein 10, Scheveningen). Om 12.30 uur start er een programma met muziek en sprekers, waaronder SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel. Woensdagavond trekt er een ludieke militaire parade door Den Haag, die rond 7 uur ’s avonds eindigt aan de Grote Kerk waar de ITEC bezoekers een zakendiner hebben. Ook daar zal een directe actie plaatsvinden.

Zie ook: