nieuws

VARA, laat je niet vangen door het grootkapitaal!

Onder het motto "Vara, laat je niet vangen door het grootkapitaal!" start de SP vandaag een publieksactie tegen het dreigende commercieel gaan van de VARA. Met een speciale ’SPacecard’, gebaseerd op een roemruchte VARA-poster van Jan Rot uit de beginjaren van de omroep, kan het VARA-bestuur op de hoogte gebracht worden van het protest tegen de voorgenomen gang richting "grootkapitaal".

De space card kan verstuurd worden vanaf deze web site. Daarnaast worden maandagmorgen medewerkers van de VARA in de gelegenheid gesteld een gelijkluidende actiekaart te ondertekenen. Ook elders in het land worden komende week actiekaarten verspreid. Later in de week wordt inzet van STER-reclame rondom VARA-programma’s overwogen.

Samen met vele anderen maakt de SP zich grote zorgen over de ontwikkelingen bij de VARA. Een pluriform publiek bestel is – zeker in een tijd van overal oprukkende commercie en verplatting – van groot belang. Als de VARA commercieel gaat, wordt een belangrijke steunpilaar onder de publieke omroep weggetrokken. Dat moet dus niet gebeuren volgens de SP. Bij de behandeling van de concessiewet komende dinsdag in de Tweede Kamer zal de SP-Kamerfractie daarover een aantal voorstellen doen. Eerder al, op 18 december, gaf het SP-congres opdracht aan het partijbestuur om, indien de VARA daadwerkelijk uit het publieke bestel stapt, te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor een alternatieve, progressieve publieke omroeporganisatie.