nieuws

Zo snel mogelijk aangescherpte normen voor brandstof van zeeschepen

SP-kamerlid Remi Poppe heeft bij de Minister van VROM om opheldering gevraagd over ontstane problemen bij zeeschepen. Deze problemen zijn eind vorige maand bij minimaal twee zeeschepen ontstaan door het gebruik van kwalitatief slechte brandstof.

Het is niet de eerste keer dat Poppe over dit probleem aan de bel trekt. Het probleem van het mengen van zware stookolie met chemisch afval bestaat al langer. Op 27 oktober 1994 heeft hij bij de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat al geïnterpelleerd over het mengen van chemisch afval in scheepsbrandstof. Opnieuw vraagt hij met spoed om zo snel mogelijk met aangescherpte normen voor brandstof van zeeschepen te komen.

Poppe heeft de volgende vragen gesteld aan Minister Pronk van VROM:

  1. Bent u bekend met het bericht "In Rotterdam ingenomen scheepsbrandstof leidt tot hachelijke situaties" uit het Rotterdams Dagblad van 11 december?
  2. Kunt u aangeven waar de ingenomen brandstof precies vandaan komt en wat de samenstelling van deze brandstof is?
  3. Is het juist dat aan de brandstof chemische afvalstoffen zijn toegevoegd? Zo ja, kunt u dan aangeven waar het mengen van de stookolie met het chemisch afval heeft plaatsgevonden?
  4. Is het na het zoveelste incident niet tijd om zo snel mogelijk te komen tot een adequate regelgeving en handhaving ten aanzien van gebruik van scheepsbrandstoffen? Zo ja, bent u bereid om de al aanwezige initiatieven met betrekking tot normering van scheepsbrandstoffen met extra spoed uit te voeren?