column
Ronald van Raak:

Schaf het wachtgeld af en laat voor politici gewoon de WW gelden

Ronald van Raak

Klaas Dijkhoff krijgt circa 37.000 euro wachtgeld per jaar. Dat is bijna drie bijstandsuitkeringen. Helemaal voor niets. Want Klaas Dijkhoff heeft al een baan, hij is fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Dijkhoff hoeft voor dat geld ook geen ‘tegenprestatie’ te leveren, zoals de VVD’er wél eist van mensen in de bijstand. Dijkhoff krijgt dat geld omdat hij minister is geweest.

Deze VVD’er is niet de enige, ook Isabelle Diks van GroenLinks kreeg een aanvulling op haar riante Tweede-Kamervergoeding, omdat ze wethouder is geweest. Het wachtgeld is bedoeld als werkloosheidsuitkering voor politici, maar valt in de praktijk veel ruimer uit dan de WW. De uitkering is hoger en rechten worden veel sneller opgebouwd. En ook als je een nieuwe baan hebt kun je nog een aanvulling krijgen tot het bedrag van je oude functie.

Op 1 mei vorig jaar heb ik een wet ingediend om het wachtgeld voor politici af te schaffen en ook voor hen de WW te laten gelden. Omdat ik vind dat de regels die politici maken voor werklozen ook voor henzelf zouden moeten gelden. Die wet kan rekenen op veel steun buiten de Tweede Kamer, maar is met veel minder enthousiasme ontvangen in het parlement. In de Tweede Kamer zijn nog veel mensen die van deze gunstige regeling gebruik maken. VVD’er Dijkhoff zegt dat hij gewoon gebruik maakt van de rechten die hij heeft, en dat is ook zo. Dat is precies de reden waarom ik deze regeling wil afschaffen. Isabelle Diks van GroenLinks zei dat ze nu gewend is aan ‘een bepaald bestedingspatroon’, maar besloot na een belletje van de Volkskrant alsnog af te zien van deze aanvulling op haar riante vergoedingen als Kamerlid.

Het wachtgeld voor politici blijft maar zorgen voor boosheid en frustratie onder mensen en is slecht voor het beeld van de politiek. Maar werkloze politici kunnen ook niet zomaar afzien van het wachtgeld, omdat voor hen de WW niet geldt. De oplossing is even eenvoudig als voor de hand liggend: Schaf het wachtgeld af en laat voor politici gewoon de WW gelden, zoals voor elke andere Nederlander die werkloos wordt.

Een verschil is dat politici soms om politieke redenen zélf ontslag moeten nemen, in mijn wetsvoorstel kunnen ook die daarom aanspraak maken op WW. Politici van rechts tot links zeggen dat ze wachtgeld nodig hebben omdat ze anders niet meer rond zouden kunnen komen. Ook daar is volgens mij een eenvoudige oplossing voor: verhoog dan gewoon de WW, zodat iedere werkloze fatsoenlijk kan leven.


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers