Ronald van Raak:

Een taart voor de AIVD

Als de AIVD onderzoek doet naar mensen, moet de veiligheidsdienst hen informeren. Bijvoorbeeld als burgers worden gevolgd of worden afgeluisterd, of hun doopsel wordt gelicht. Dat ‘notificeren’ moet al sinds 2007. Sindsdien heeft de AIVD duizenden mensen onderzocht, maar nog niemand heeft een bericht ontvangen.

Tijdens een debat vandaag in de Tweede Kamer zei minister Hirsch Ballin dat hij het betreurt dat de notificatieplicht niet wordt uitgevoerd, maar dat de AIVD na vijf jaar mensen vaak niet meer terug kan vinden. Dat vind ik heel opmerkelijk, de AIVD is er toch om mensen op te sporen? De veiligheidsdienst heeft vaak geen adres, omdat ze telefoons afluistert. Dat vind ik nog opmerkelijker. Dan kan de AIVD die mensen toch gewoon bellen?

De mensen zijn er niet voor de AIVD, de AIVD is er voor de mensen. Soms kan het nodig zijn dat de veiligheidsdienst onderzoek doet naar burgers, maar als blijkt dat er niets aan de hand is moet je daarvan op de hoogte worden gebracht. Ik wil de AIVD graag stimuleren om hun werk goed te doen. De minister heeft beloofd mij te melden wanneer de eerste Nederlander een berichtje van de AIVD heeft gekregen. Dan zal ik de medewerkers van de veiligheidsdienst een feestelijke taart aanbieden.

Betrokken SP'ers