column
Remi Poppe:

Een robot voor het onzalige werk

Robotisering en automatisering is een zegen voor de arbeidende mens. Het is mooi als we onzalige, ongezonde, deprimerende en saaie arbeid door robots kunnen laten doen. Jammer dat ze voornamelijk voor een bedrijfseconomisch hogere rendementen worden ingezet. Ze staken niet en willen best 24 uur per dag werken. Robots klagen niet over loon en arbeidsomstandigheden.

Wat met robots gemaakt wordt moet natuurlijk wel een koper vinden. Henry Ford bedacht al dat zijn arbeiders, na het invoeren van de eerste lopende band rond 1913, zijn T- Ford ook zouden moeten kunnen kopen. Ford (toen monopolist in Amerika, dat wel) ging zijn arbeiders meer betalen en verkorte de arbeidstijd tot 8 uur met een werkweek van 40 uur. Ze zouden pas kopen als er ook tijd was om te toeren.

Remi Poppe, oud-Kamerlid voor de SP

Anno 2014 zien we een omgekeerde beweging, ‘hervormen’ heet dat. Volgens het kabinet van VVD en PvdA (en D66) zijn langer doorwerken, flexibele arbeid voor lage lonen en een kortere WW-duur noodzakelijk en zaligmakend voor de economie.

Bij de invoering van weefmachines in de textielindustrie en de stoommachine in de 19e eeuw, protesteerden arbeiders en vakbonden. In die tijd werden arbeiders zonder pardon op straat gezet. De huidige liberale politiek is minder grof, maar langer doorwerken voor AOW, kortere WW en meer werken voor minder salaris, gaat toch verrekte veel lijken op de toestanden begin 20ste eeuw.

Minister Asscher ziet robots als een bedreiging voor werkgelegenheid. Hij wil dat jongeren in een gerobotiseerde wereld ‘conceptueler leren denken om in staat te zijn complexe communicatie te begrijpen.’ Dat is mooi. Maar als de robots het zware en ongezonde werk gaan doen, kunnen we onze kinderen beter verder scholen, en echt een vak leren. We hebben meer aandacht en opleidingen nodig voor vakbekwame monteurs, huisschilders, bouwvakkers en metselaar, elektriciens, agenten, zorgmedewerkers en machinebankwerkers (want ook robotonderdelen moeten gemaakt worden). Inplaats van dat 36.000 jongeren per jaar ongeschoold het onderwijs verlaten.  Vrijwel alles om ons heen moet echt nog steeds door vakbekwame mensen worden gemaakt, onderhouden en gerepareerd!

Beter dan over robots maken we ons zorgen over de oneerlijke verdeling van de rendementen uit arbeid. De hebzucht van de ‘financiĆ«le markten’, beleggers en aandeelhouders: dat is de werkelijke bedreiging van werkgelegenheid in ons land.

Remi Poppe

Betrokken SP'ers